İlk Kadın Emniyet Müdürü: Şerife Feriha Sanerk
1 Temmuz 1923 tarihinde İzmir'de doğan Şerife Feriha Sanerk, 1945 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'ne girdi. Dört yıl boyunca okulun tek kız öğrencisi olan Sanerk, 1951'de kaymakamlık kursuna girip kazandı. Ancak Sanerk, kadın olduğu için ataması yapılmadı.
Sanerk, daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü emrine komiser muavini olarak atandı. Emniyet teşkilatına giren Sanerk, 1953 yılında emniyet müdürlüğü rütbesine yükseldi. Ancak yine kadın olduğu için emniyet müdürü olamayacağı bildirildi. Hukuki mücadele başlatan Şerife Feriha Sanerk, bu mücadeleyi kazanarak aynı yıl Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü oldu ve kendisinden sonra bu mesleğe girecek tüm kadınların önünü açtı.
1974 yılında emekli olan iki kız çocuğu annesi Feriha Sanerk, Antalya'ya yerleşti. Şerife Feriha Sanerk, görev yaptığı yıllarda çok sayıda yabancı dergi ve gazeteye haber oldu. Sanerk'in anne mesleğini seçen kızı Nurdan Canca da Türkiye'nin iki kadın il emniyet müdüründen biri olarak Yalova Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapmıştı.
Şerife Feriha Sanerk, kendisi gibi emniyet müdürlüğü yapan kızı Nurdan Canca'nın Antalya'daki evindeyken aniden fenalaşarak 20 Kasım 2010 yılında 87 yaşamını yitirdi.
Hayatını konu alan Nisvan projesine özel kendi ağzından hayatını anlatan Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü Feriha Sanerk belgeselini izleyemeden vefat etmişti. Antalya'da 87 yaşında hayata gözlerini yuman Türkiye'nin İlk Kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk'in, son yolculuğuna Türk polisinin sırtında çıkma vasiyeti de yerine getirilmişti. Feriha Sanerk'in kızı Nurdan Canca, emniyet müdürlüğünden emekli ve Türkiye'nin ilk kadın judo hakemi. Diğer kızı Rezzan Canca İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın kurucu üyelerinden oldu ve uzun süre keman sanatçısı olarak görev yaptı. Kardeşi Jale Birsel de Türkiye'nin ilk kadın tiyatrocularındandır. Birde Türkiye'nin en önemli moda tasarımcısı Cemil İpekçi var Feriha Sanerk İpekçinin yengesi oluyor.
Feriha Hanım'ın torunu viyolonsel sanatçısı Jülide Canca Eke de anneannesi gibi ilklerden. Kadınlardan oluşan Türkiye’nin ilk klasik orkestrası Feministanbul’un kurucusu.
Anneannesiyle arasında çok özel bir bağ bulunduğunu belirten Eke, anneannesinin yıllarca erkeklerin dünyasında tek kadın olarak savaştığını belirtti:
“Özellikle Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ilk kız öğrenci olmanın büyük sıkıntısını yaşamış. Sınıftaki erkekler onu dışlamışlar. Uzun bir süre teneffüslerde tek başına oturmuş. Pencereden dışarıyı seyredermiş. Aylar sonra ikinci sınıflar ‘yazık kıza, gidelim de arkadaşlık edelim’ demişler. İşte ne olduysa o zaman olmuş. Birinci sınıflar, ikinci sınıflarla kavgaya tutuşmuşlar, ‘Bizim sınıfımızdaki arkadaşımızı çalamazsınız’ diye. O da genç ve hoş bir kız. Mektup yazanlar, hayranlık duyanlar. Ömrünün sonuna kadar unutamayanlar bile vardı.”
Kaynak :
Yorumlar
Yorum Gönder